Geheime opnames van het contact van sekswerker en klant, een kijkje bij de prostituees in de nauwe Sint Annenstraat en een bezoek aan de Oude Kerk: ‘Waar vind je ­religie, prostitutie, drugs en een kinderdagverblijf zo dicht bij elkaar?’

Voor €4,49 (iPhone) of €4,99 (Android) gidst de app je in twee uur langs 31 stops, van de Schreierstoren naar de Nieuwmarkt. De virtuele reisleider ‘Sophie’ wijst in de Warmoesstraat op ‘de beste smartshop in Amsterdam’ en bij de Korte Niezelbrug vertelt de kleinzoon van de oprichter van Febo over de automatiek.

Gedogen

Tijdens de tocht praat ze met 22 experts. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski komt aan het woord als ‘de man die alles weet van de geschiedenis van de stad’.

Drugs­deskundige August de Loor heeft volgens Sophie ‘alles langs zien ­komen’ en de Amerikaanse schrijver/historicus Russell Shorto krijgt lof: ‘Wie interesse heeft in geschiedenis en liberalisme moet zijn boeken lezen’.

Het woord ‘gedogen’ is niet zomaar te vertalen voor de Amerikaanse toerist die het midden tussen gelijk en ongelijk niet kent. ‘Technisch illegaal, maar officieel toegestaan’ maakt de app ervan.

‘Sort of pimp’

Raamprostituee Kasia vertelt dat ze een slordige 10.000 euro in de maand verdient: ‘De meeste sekswerkers zijn eigen baas, sommigen hebben een sort of pimp.’

Ook de tweelingzussen Fokkens, de ‘Ouwe Hoeren’ komen aan het woord. In steenkolenengels vertellen ze over hun carrière van 50 jaar, waarin ze cruiseschepen vol hebben bediend. Ten slotte mag eigenaar Jan Otten iets zeggen over de laatste peepshow op de Wallen. Ga erheen, zegt de reisleidster. Otten beaamt dat met ‘Do that’.

Bron: Parool.nl