Hun beroep speelt zich af in de krochten van de samenleving en ze worden in de coronacrisis dus vaak vergeten. Juanita werkte aan de Bokkingshang in Deventer, maar zit nu al maanden zonder inkomen. Prostituees mogen niet werken en vallen buiten al regelingen.

Ze is ten einde raad: ,,Ik moet toch weer voor mijn kinderen zorgen.’’

De Bokkingshang in Deventer was al geen florerende prostitutiebuurt meer, maar er zaten tenminste nog enkele vrouwen achter de vele ramen. ,,En een stad zonder sekswerkers is geen echte stad”, zegt Metje Blaak, voormalig prostituee in Deventer en belangenbehartiger voor prostituees.

Nu is het helemaal leeg en zielloos aan de Bokkingshang. ,,Ze zijn naar huis, maar kunnen nergens terecht.”

Zuid-Amerika

Dat geldt zeker voor Juanita* (48) uit Zuid-Amerika. Ze woont niet in Deventer, maar elders in Overijssel. Omdat haar kinderen (20 en 13 jaar) bij haar wonen en niet weten dat ze in de prostitutie werkt, wil ze niet exact zeggen waar ze woont en in welk land ze opgroeide.

Ze ontvluchtte haar land ruim twintig jaar geleden vanwege een burgeroorlog en werkte sindsdien in hotels en op de Bokkingshang. Haar kinderen werden hier geboren en zijn op en top Nederlands. Maar sinds de corona-maatregelen hun intrede deden, zit Juanita volledig zonder inkomen.

,,Ik probeer nu ander werk te zoeken, maar dat is echt onmogelijk”, zegt Juanita. ,,Mijn rekeningen kan ik niet meer betalen, net als boodschappen.” Veel gespaard heeft ze in die jaren niet. ,,Als ik wat geld had, stuurde ik dat naar mijn familie. Een spaarrekening heb ik niet.”

Huilend aan de telefoon

De gemeente en het Leger des Heils in Deventer helpen, maar dat kan slechts mondjesmaat. ,,Het is in ieder geval goed dat er íets gebeurt”, zegt VVD-raadslid Eva Sipman.Het is een heel schrijnende situatie, zegt Evelien Kramer van het Leger des Heils in Deventer.

Zij proberen de prostituees zoveel mogelijk te helpen. ,,Ik krijg huilende vrouwen aan de telefoon omdat ze niks meer te eten hebben. Veel van deze vrouwen ondersteunen hun familie ook al jarenlang met medicijnen die in hun thuisland niet te krijgen zijn. Dat valt allemaal weg nu.”

De vrouwen kunnen terecht bij het Leger des Heils voor een hapje eten en een luisterend oor. Ook worden uit een noodfonds boodschappen voor de vrouwen betaald en krijgen zij hulp bij het betalen van de belangrijkste rekeningen. Binnenkort start er een spreekuur waar prostituees uit de verre omgeving terecht kunnen met hun vragen en problemen.

Schimmige wereld

Hoeveel (buitenlandse) vrouwen in de problemen zijn gekomen, is volgens Kramer moeilijk te zeggen. ,,Het is een schimmige wereld en de vrouwen verhuizen nog al eens van werkplek naar werkplek om het schimmig te houden.’’

,,Maar als je naar websites kijkt waar vrouwen zich aanbieden, zien we alleen in Overijssel al zo’n zevenhonderd verschillende sekswerkers. Aan de Bokkingshang waren tot voor kort nog tien ramen open en daar werkten zo’n dertig vrouwen.”

Ze vallen buiten alle regelingen die de overheid heeft opgetuigd om ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, te helpen. Ze zijn geen ZZP’er, en werken niet in loondienst, maar in clubs en privé-huizen hebben ze een verkapt dienstverband.

Ze moeten wel belasting betalen en hebben een vergunning. ,,Maar ze vallen net tussen alle regelingen in’’, zegt VVD-gemeenteraadslid Sipman.

Verdomhoekje

Ze vindt dat extra pijnlijk, omdat prostitutie als sinds 2000 een legaal beroep is in Nederland. ,,Maar sekswerk zit in het verdomhoekje. De vrouwen zijn vaak heel actief geweest om elkaar financieel te ondersteunen, maar nu valt alles weg. Ze mogen op zijn vroegst in september weer gaan werken, dan zitten ze al een half jaar zonder inkomen.”

Daarom is Sipman blij dat de Deventer wethouder Rob de Geest nu een regeling heeft opgetuigd voor vrouwen uit Deventer. ,,Je kunt ze wel in de bijstand stoppen, maar ze zoeken geen werk. Ze kunnen gewoon hun beroep nu niet uitoefenen!”

Weinig in aanmerking

Nadeel is wel dat de regeling niet voor heel veel vrouwen opgaat. Wie in Deventer werkt maar er niet woont, komt niet in aanmerking. Buitenlandse vrouwen die terug zijn gegaan naar hun land van herkomst, vallen er ook buiten. In Deventer zijn nu vijf aanvragen voor steun ingediend, waarvan er slechts twee zijn toegekend.

Toch is Sipman, die zich al lang hard maakt voor sekswerkers, tevreden. ,,Er gebeurt nu tenminste iets. En ik krijg vragen van collega-politici uit andere gemeenten die zo’n regeling willen treffen. Als dat lukt, kunnen veel meer vrouwen, en ook mannen, geholpen worden.”

Terug naar huis

Voor Juanita blijven het voorlopig onzekere tijden. ,,Ik zou aan de ene kant wel terug naar huis willen, maar dat kan niet vanwege mijn kinderen. Ik zou ook wel ander werk willen, maar dat gaat nu ook niet lukken. En ik ben bang om nu weer te gaan werken vanwege corona. Maar ik moet toch weer voor mijn kinderen gaan zorgen.”

Bron: Gelderlander.nl