Zeker honderd sekswerkers in Twente en de Achterhoek kampen met grote problemen door de coronacrisis. Ze vallen buiten alle compensatie-regelingen, hebben geen werk en soms zelfs geen geld voor eten. „Dit is een schandalige situatie.”

De situatie van sekswerkers in deze regio wordt met de dag schrijnender. Neem Cathy (27) van Club Casanova uit Enschede. Zij kan haar huur niet betalen, heeft geen geld voor eten én kan niet terug naar vaderland Roemenië. „Een schandalige situatie”, zeggen zowel seksclub-eigenaar Dennis Ceran als André van Dorst van brancheorganisatie Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER). „Het vangnet van Rutte kent grote mazen”, vindt Van Dorst.

Tussen wal en schip

Cathy is niet de enige. Vrouwen en mannen die in Nederland actief zijn als sekswerker voor nachtclubs of escortbedrijven vallen in deze coronacrisis volgens Van Dorst ‘op een verschrikkelijke manier tussen wal en schip’. Het gaat om tussen de vijfduizend en zesduizend mensen, van wie het merendeel vrouw is, en naar schatting ruim honderd in deze regio. Zij werken vrijwel zonder uitzondering via een opting-in regeling. Dat is een belastingconstructie waarbij de vrouwen niet in loondienst hoeven en eigen baas blijven, maar ook niet volledig ZZP’er zijn.

In het steunpakket maakt deze groep geen aanspraak op looncompensatie of ZZP-vergoeding. Zelfs een bijstanduitkering voor zelfstandigen wordt door veel gemeenten afgewezen, op Amsterdam en Groningen na. Van Dorst is boos: „Deze meiden werken volstrekt legaal, betalen belasting, zorgkosten en brengen meer dan 300 miljoen per jaar in de staatskas. En nu kan er geen 1000 euro per maand vanaf, omdat ze buiten het systeem vallen. Het is heel pijnlijk.”

Dit kost mij mijn kop

Sinds 15 maart – de dag van de horecasluiting – zitten de sekswerkers werkloos thuis. Waar de horeca weer zicht heeft op een heropening, blijft de seksbranche tenminste tot 1 september dicht. Voor zowel de nachtclubs als prostituees een onoverbrugbare periode. „Een half jaar nul inkomsten en wel kosten? Dat trek ik niet. Dit kost mij de kop”, zegt Ceran van Club Casanova, een van de laatste nachtclubs van Twente.

De brancheorganisatie waarschuwt er voor dat veel meiden in het illegale circuit zullen belanden, om zo toch nog een salaris te verdienen. Van Dorst: „Dan werkt de overheid indirect mee aan het creëren van een groeiend illegaal circuit. Wat ik erg vind is dat ook de moraal meespeelt. Waarom geld geven aan een prostituee? Maar het is een legaal beroep, met legale meiden. Zelfs als je er weinig sympathie voor hebt, dan zou nog je humanitaire hart moeten laten spreken.”

Bron: Tubantia.nl