De 44-jarige Richard* zat 42 dagen in de cel, omdat hij twee meisjes zou hebben gedwongen seks te hebben met andere mannen. Maar wat bleek na onderzoek? Richard was geen pooier. Nu is hij uit op eerherstel.

De Heerlenaar doet aangifte tegen beide vrouwen, die 18 en 25 jaar oud zijn. Hij wil dat de politie de valse aangiftes niet zomaar opzij schuift.

Klanten afwerken

Op 3 juli werd Richard gearresteerd op verdenking van mensenhandel (seksuele uitbuiting), opzettelijke wederrechtelijke vrijheidsberoving (ontvoering) en het opzettelijk aanwezig hebben van soft- en harddrugs. Dit alles na verklaringen van de meisjes, die zeiden dat ze onder druk van de Heerlense veertiger ‘klanten afwerkten’ in zijn woning. Geruime tijd zat hij vast in beperkingen, waardoor hij alleen contact mocht hebben met zijn advocaat. Op 15 augustus werd hij vrijgelaten.

Geen herkenning

De verklaringen van de meisjes bleken al gauw tegenstrijdig. Ook herkende het jongste meisje Richard niet, toen haar tijdens een politieverhoor een foto van hem werd getoond. Dat paste weer bij zijn verklaring; Richard claimde haar nog nooit te hebben gezien. De andere vrouw woonde bij hem. “Hij bood haar onderdak, want ze had geen woning. Cliënt stelt dat zij bij hem verbleef, omdat hij haar wilde helpen haar leven opnieuw op te bouwen”, zegt zijn advocaat Wesley Houben.

Wel prostitutie

Richard ontkent niet dat de vrouw die bij hem woonde seks had tegen betaling, maar dat was volgens hem op eigen initiatief. “Cliënt heeft altijd nadrukkelijk gezegd dat dit haar eigen keuze was en dat zij dat deed, omdat zij dat kennelijk de manier vond om een positieve draai aan haar leven te geven. Hij had daar verder niets mee te maken”, zegt Houben.

Geen harddrugs

De verdenking die zich richtte op de aanwezigheid van harddrugs is ook van de baan. “Nader onderzoek naar het gevonden materiaal heeft uitgewezen dat er geen sprake was van drugs”, aldus Houben. Richard wordt overigens wel vervolgd voor de aanwezigheid van 87 gram softdrugs. “De softdrugs was van een medebewoner, maar dat maakt voor de strafrechtelijke aansprakelijkheid vaak weinig uit”, concludeert de raadsman.

Vierduizend euro

Richard en zijn raadsman willen nu een schadevergoeding van justitie. “Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer vierduizend euro. Ik zal dat eerst buitengerechtelijk proberen”, licht Houben toe. “Indien dat niet lukt, zal ik me wenden tot de rechtbank.”

* uit privacy-overwegingen is de naam van Richard gefingeerd.

Bron: 1Limburg.nl