Het coronavirus heeft als gevolg dat ook sekswerkers hun werk niet meer kunnen doen. Daardoor zetten sommigen hun werk illegaal voort, maar dat botst met de veiligheid.

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, noemt dit daarom een aandachtspunt.

Illegaal sekswerk

Tot en met 1 september mogen mensen die in Nederland in de seksindustrie werken geen klanten ontvangen. “Zij komen dicht bij mensen in de buurt en vormen daarmee een risicofactor voor de verspreiding van het virus”, aldus Koolmees. “Het is niet de bedoeling dat het werk illegaal wordt. Daarom ligt er ook het steunpakket.”

Toch voelen mensen die in de seksindustrie werken zich uitgesloten van het ontvangen van coronahulp. En dus schreef de branche twee weken geleden een brandbrief naar de minister. Volgens Koolmees kunnen de sekswerkers wel aanspraak maken op het algemene steunpakket voor zzp’ers. Hiermee krijgen zij ondersteuning voor de maandelijkse vaste lasten.

Toch blijkt dat veel prostituees niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen. Zo zijn ze niet allemaal geregistreerd als zzp’er en beschikken ze niet allemaal over een DigiD. Meer daarover lees je hier.

Boetes

De minister laat weten dat het illegale sekswerk daarom een punt van aandacht is. “Dit specifieke geval moeten we nader in duiken, maar er liggen nu nog veel brieven op de stapel”, aldus Koolmees. De boetes die uitgedeeld worden liggen op dit moment tussen de 400 en 4000 euro. In Limburg is al voor meer dan 20.000 euro aan boetes uitgedeeld aan sekswerkers die zich niet aan de regels houden.

Bron: Linda.nl