Ze hebben twee Hongaarse vrouwen in juni 2020 naar Nederland gelokt en in Arnhem, Barneveld en Voorthuizen met geweld in de prostitutie gedwongen en uitgebuit.

Dat is het voorlopige verwijt van het Openbaar Ministerie tegen vijf verdachten uit Apeldoorn (29, 30 en 23), Ugchelen (28) en Hongarije (28). Vier verdachten blijven vastzitten, bepaalde de rechtbank woensdag. De vijfde, een zwangere Apeldoornse, komt vrij.

Venlosingel

De Hongaarse vrouwen verbleven aan de Venlosingel in Arnhem en later in Barneveld en Voorthuizen. Op 1 september viel de politie een woning in Voorthuizen binnen, na meldingen dat daar naakte mannen liepen en dat er veel mannen in en uit gingen. Daarop verhaalden de twee vrouwen over uitbuiting tegen de politie.

De twee zeiden te zijn gestompt, gekeeld en met een vuurwapen bedreigd. Ook zouden ze zijn opgesloten, soms zonder voedsel, drinken en/of sanitaire voorzieningen, vermeldt de voorlopige verdenking. Hun geld zouden ze hebben moeten inleveren en ze moesten continu beschikbaar zijn voor sekswerk.

TikTok dansjes

Maar werden ze echt gedwongen, opgesloten, geïsoleerd en met geweld uitgebuit? Van alle vijf de verdachten vroegen de advocaten om vrijlating. Een van hen toonde een reeks TikTokfilmpjes waarop de vrouwen samen vrolijk TikTokdansjes doen terwijl ze hun telefoons in de hand hebben. Ook waren de dames op sociale media te zien op de kermis, aan het bowlen, in het park en in de speeltuin.

Volgens de aanklager zegt dat niet dat ze niet ook werden uitgebuit en zelfs met de dood bedreigd. Dat zou wel degelijk blijken uit hun onderlinge chatgesprekken en verklaringen van getuigen.

Eerder veroordeeld

De 29-jarige verdachte uit Apeldoorn werd eerder samen met zijn vader veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht jaar (voor vader) en zeven jaar (voor zoon). Het tweetal werd gezien als het brein van een criminele organisatie die grof geweld gebruikte bij afpersingen, oplichtingen en het seksueel uitbuiten van een kwetsbare jonge vrouw. De winst van de uitbuiting zou toen via het autobedrijf met zijn vader zijn witgewassen.

Het onderzoek in de zaak is nog niet klaar. De zaak gaat verder in maart.

Bron: Gelderlander.nl