West-Brabantse ondernemers in de seksbranche zitten met hun handen in het haar. Ze vragen zich af waar ze goed aan doen: de zaak sluiten of vertrouwen op het gezond verstand van klanten?

Je hoopt dat iemand die ziek is, geen behoefte heeft aan een avontuurtje in een seksclub. ,,Ik kan moeilijk de lichaamstemperatuur van iedere klant opmeten”, vertelt een ondernemer die liever anoniem blijft. ,,Ik ben bereid om mijn zaak een week sluiten, als dat helpt. Maar veel langer moet het niet duren.”

Klant met verkoudheid belt af

Voor medewerkers gelden de regels zoals in ieder ander bedrijf: ,,Ben je verkouden of ziek, blijf je thuis. Dat geldt zowel voor gastvrouwen, leidinggevenden als voor sekswerkers”, vertelt een andere ondernemer. Met bezoekers worden geen handen geschud, maar wat daarna gebeurt valt binnen de verantwoordelijkheid van de klant zelf. ,,Onze medewerkers zijn in ieder geval gezond en fit. De meesten komen niet eens uit Brabant.”

De ondernemers merken dat de klandizie op dit moment terugloopt, net zoals dat het rustiger is op de snelweg en in de horeca. ,,Van de week belde een klant af, uit voorzorg want hij was verkouden.”

Zo hoort het, is de mening van André van Dorst van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven. ,,Dit is een branche die uitgaat van lichamelijk contact en waarbij enkel handen wassen niet voldoende is. We moeten uiterst voorzichtig zijn. Medewerkers met klachten mogen niet werken en klanten moeten hun gezond verstand gebruiken. Ik mag toch hopen dat als iemand ziek is, hij of zij niet naar een seksbedrijf gaat.”

Terugloop

Van Dorst krijgt van diverse ondernemers uit heel Nederland signalen dat de omzet wat terugloopt. ,,Maar of dat te linken is aan het coronavirus, dat weet ik niet. Een terugloop komt vaker voor.”

Naar zijn mening zijn speciale regels voor de seksbranche niet nodig. ,,Overal is lichamelijk contact: in de bus, kroeg, bioscoop, kapsalon, sportschool, zelfs in de rij bij de supermarkt kan je besmet worden. Daar is een seksclub niet anders in.”

Bron: Bndestem.nl