Een 37-jarige man en een 42-jarige vrouw uit Roemenië blijven voorlopig vastzitten op verdenking van mensenhandel. Het stel, dat een tijdlang in Lelystad woonde, zou tien jonge vrouwen uit Roemenië en Moldavië onder valse voorwendselen naar onder meer Lelystad en Nijmegen hebben gebracht om ze daar seksueel uit te buiten.

De officier van justitie vreest dat de Roemeen getuigen gaat beïnvloeden als hij vrijkomt en opnieuw vrouwen gaat uitbuiten. Uit telefoontaps zou al blijken dat hij zijn broer aanstuurt om contact te zoeken met getuigen die nog moeten worden gehoord. Hij verzette zich gisteren dan ook, met succes, tegen een verzoek van de verdediging om vrijlating.

De advocaat van de (inmiddels ex-)vriendin van de Roemeen vroeg ook tevergeefs om schorsing van de voorlopige hechtenis. Hij stelde dat zijn cliënte geen dader maar slachtoffer is. Ze zou zijn bedreigd, mishandeld en van haar vrijheid beroofd door de Roemeen. Dit staat ook op diens dagvaarding.

Maar voor het Openbaar Ministerie staat vast dat de verdachten samenwerkten: zij regelde huisvesting en klantencontacten en hij was verantwoordelijk voor het geweld.

Gedrogeerd

Het gaat om net meerderjarige slachtoffers. Volgens de dagvaarding werd een achttienjarige in maart 2018 onderweg met de auto vanuit Roemenië naar Nijmegen gedrogeerd en verkracht. Haar identiteitspapieren werden afgenomen en ze moest toezien hoe een vriendin werd mishandeld. De verdachten zeiden dat er onkosten waren gemaakt die ze moest terugbetalen door in de prostitutie te gaan werken. Ze dreigden haar vast te binden of te verkopen als ze dat niet deed.

Internet

Wat de negen andere vrouwen betreft, verwijt het Openbaar Ministerie de verdachten mensenhandel in de periode september 2014-februari 2019. De uit Roemenië en Moldavië afkomstige jonge vrouwen werden veelal benaderd via internet. Eenmaal in Nederland zou de Roemeen hebben gedreigd ze te vermoorden en in stukken te snijden als ze niet deden wat hij wilde. Ook zou hij ze hebben mishandeld als ze niet voldoende hadden verdiend.

De verdachte ontkende alles op de zitting. ,,Ik ben geen crimineel. Alles wordt opgeblazen”, zei hij. Hij heeft echter een flink strafblad. Hij moet nog 22 maanden in Italië uitzitten voor ontvoering.

In augustus volgt een nieuwe proforma. Er moeten nog verschillende getuigen worden gehoord, ook in Moldavië en Roemenië. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is voorlopig nog niet in zicht.

Bron: Destentor.nl