Wat nu als je de deuren van jouw bordeel tot 1 september vanwege het coronavirus dicht moeten blijven? Dan word je toch gewoon een massagesalon, redeneerden Peter van Beckum en Wesley Groot. Sinds vorige week is Maison Monty in Rijswijk daarom weer open. Al is niet iedereen er even blij mee.

Nog een keer kijken naar het huisnummer. Ja, het klopt. Maison Monty is gevestigd op nummer 73. Maar aan de buitenkant van de oude woningen aan de Caan van Necklaan is aan niets te zien dat hier een bordeel, of een sekshuis is gevestigd. Discretie, daar draait het om in een privéhuis zoals Maison Monty is.

En dus zwaait ook de deur meteen open en wachten Wesley Groot (34) en Peter (51) van Beckum bovenaan de trap van de dubbele portiekwoning met een vriendelijk welkomstwoord. Achter het stel – inmiddels twaalf jaar getrouwd – zitten in de ‘huiskamer’ een paar meiden. Een chesterfield bank, donkerbruine meubels, een bordeauxrood gordijn dat de keuken onzichtbaar maakt. Aan de wanden erotische getinte afbeeldingen. Het licht is gedempt, afkomstig van kroonluchters van glas en goud. De geur is aangenaam.

Maar witte briefjes met indringende rode letters verstoren het beeld op de met donker fineerhout beklede wanden van de gang. Geen erotische handelingen, valt er te lezen. Of: geen seks. En: bij voorkeur met pin betalen. De groene stickers met witte pijlen dwingen de klanten een andere uitgang te nemen dan waar ze binnenkwamen. Dan is er ook nog het wit met blauwe ‘pistool’ in de handen van Wesley dat bij binnenkomst meteen de temperatuur opneemt van de binnenkomende gast. Maison Monty is geen bordeel meer, maar voorlopig een massagesalon. Een uurtje voor 95 euro, een half uur voor 65 euro.

,,Een vrij beroep. Een opleiding hebben de meiden er niet voor nodig”, zegt Peter van Beckum nuchter.

Boodschappentas

,,Op 15 maart werd onze zaak gesloten. En toen was er niets meer”, voegt de zongebruinde ondernemer er aan toe. ,,Geen vierduizend euro ondernemersvergoeding. Elke nagelstudio krijgt het nog gewoon. Geen NOW-regeling voor ons. De meiden kregen niets, omdat ze volgens een ander systeem werken. Maar ik moet wel bijvoorbeeld drieduizend euro huur betalen. De meiden moeten hun boodschappentas ook zien te vullen. Ik heb de hele wereld aangeschreven. Naar de minister-president, naar tv-programma’s als Jinek, RTL Nieuws of Boulevard. Helemaal niets gehoord. Niemand vond het blijkbaar interessant.”

Gaandeweg raakt Peter opgewonden. Dat juist nu een verslaggever op de stoep staat, wekt zijn argwaan. Want niet iedereen is blij met de switch. In Den Haag, amper vijftig meter verder is de gemeentegrens, mogen privéhuizen die omslag niet maken. Echt zo oneerlijk, zegt een ondernemer in de seksbranche. Deze gelooft er ook maar bar weinig van dat er ook daadwerkelijk alleen massages worden gegeven. Een ondernemer in Haarlem die hetzelfde probeerde moest niet voor niets al na korte tijd weer dicht. En wie weet nu dat Maison Monty nu een massagesalon is? Immers alleen de vaste klanten die normaal voor seks komen.

,,Een coffeeshop die graszaad gaat verkopen, is ook niet ineens een tuincentrum”, zo laat een woordvoerder van Den Haag ook weten. Op het stadhuis zijn ze dan ook geenszins van plan haar medewerking te verlenen als een Haagse ondernemer hetzelfde wil als in Rijswijk.

Happig

,,In geen van de grote steden zijn ze er erg happig op”, duidt ook André van Dorst van de Vereniging Exploitatie Seksbedrijven (VER). ,,Alleen in de iets kleinere gemeenten, waar ze misschien ook wat meer zicht kunnen houden wat er speelt, zijn ze iets meer geneigd om te kijken naar wat er wel kan.” Hij is blij met de houding van de gemeente Rijswijk die haar medewerking verleende en hoopt dat meer gemeenten volgen.

,,Het probleem is dat heel veel van de ondernemers van deze huizen niets krijgen”, duidt Van Dorst. De uitkering van de ondernemersvergoeding gebeurt aan de hand van zogenoemde SBI-codes bij de Kamer van Koophandel. Dat zijn codes die duidelijk maken tot welke branche jouw bedrijf hoort. Die waren nooit belangrijk, en voor een privéhuis bestaat er eigenlijk geen code. Dus wat is er gebeurd: ze zijn onder van alles wat ingeschreven, veel als kamerverhuurbedrijf. Maar dat is een code die niet is vrijgegeven om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Terwijl natuurlijk wel heel duidelijk is dat het ondernemingen zijn die door de overheid gesloten zijn.

Voor de dames geldt hetzelfde, zegt hij. Ze werken volgens een ander systeem – de opting-in regeling, waardoor ze ook niet voor de zelfstandigenvergoeding in aanmerking komen, zoals raamprostituees. ,,Het is zo zuur. Jarenlang hebben ze braaf 45 procent belasting afgedragen, binnen twintig minuten waren ze op die zondag 15 maart van hun omzet en inkomen beroofd, en zegt de overheid: zoek het lekker zelf uit.”

Massagesalon

In de Rijswijkse Maison Monty haalt Peter gelaten zijn schouders op. ,,De kritiek heb ik allemaal gehoord, dat niemand wil geloven dat we echt een massagesalon zijn. Ik vind het ook heel sneu voor de ondernemers in Den Haag. Ik kan er alleen niets aan veranderen. Er zijn meer verschillen, want in Rijswijk mogen meisjes vanaf achttien jaar werken. In Den Haag moeten ze 21 zijn. Maar moet ik dan maar niets doen? Failliet gaan? Ik kies dan toch voor mijn eigen bedrijf.”

Peter en Wesley kregen medewerking van de gemeente Rijswijk. De seksinrichtingsvergunning van Maison Monty is tijdelijk ingetrokken en de ambtenaren stelden allerlei aanvullende eisen, meer dan alleen de briefjes en pijlen op de wanden.

,,We hebben alle deuren eruit gehaald”, laat Peter zien. Een doorzichtig deurgordijn van donkere delicate touwtjes is er voor in plaats gekomen. Enige privacy wordt de klant nog wel gegund met een kamerscherm voor het bed, maar Peter en Wesley kunnen zo binnenlopen. Het bad in een van de kamers is afgezet met een rood-witte ketting en de wc en douche zijn buiten gebruik. De televisies waar normaal erotische films op draaien zijn uit. De meiden dragen voortaan een spijkerbroek met de ene dag een wit T-shirt, en de dag erna een zwarte. ,,Het was zo spannend. We hebben er zoveel moeite voor gedaan om het voor elkaar te krijgen dat het mocht. Toen eindelijk op zaterdag (23 mei, red) de telefoon ging, trilde ik helemaal.”

Controleurs

In de anderhalve week dat Maison Monty nu andere diensten levert, zijn er twee keer controleurs langsgeweest. Zonder gevolgen voor Maison Monty. Peter: ,,Ik ga het risico gewoon niet nemen. Want dan moet ik dicht, en heb ik niks meer. We hadden nu al ruim twee maanden geen inkomsten, dat wil ik niet nog een keer meemaken.”

Achter hem gaat de telefoon. Wesley neemt op. Wat er aan de telefoon gevraagd wordt, is onhoorbaar. Het antwoord wel: ,,Geen erotische handelingen”, zegt Wesley. En als hij opgehangen heeft: ,,Deze vraagt het toch gewoon, maar we moeten gewoon heel duidelijk zijn.” Peter: ,,Als ze eenmaal binnen zijn, dan weten ze waar ze aan toe zijn, eigenlijk vraagt niemand meer om toch verder te gaan.”

,,Tot nu toe zijn er veel vaste klanten die komen. Ze vinden het leuk. Hebben behoefte aan een praatje. Willen graag weten hoe het met die meiden gaat. Het gaat hier echt niet alleen om de seks. Dat was eerst ook al niet zo. Aandacht is vaak veel belangrijker dan klaarkomen. Dat kan ook in de auto onderweg naar huis.”

Bron: Ad.nl