Een illegale sekswerker die een Zwols hotel uitgezet wordt, dagelijkse kost of een incident? Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is illegale hotelseks geen uitzondering en is er ‘zeer waarschijnlijk’ sprake van een toename. Belangenclub voor sekswerkers Proud ziet het ook. ,,Sommige sekswerkers vinden het werken vanuit het hotel een hele fijne manier en waar moeten we anders heen?”

Het Zwolse Campanile Hotel legde afgelopen weekeinde een hotelverbod op aan een Roemeens stel van 22 en 23 jaar. De twee ontvingen volgens de politie op hun hotelkamer mensen die tegen betaling seks hadden met de vrouw en ze hadden lak aan alle regels. De bedrijfsleider van het hotel wil er niets meer over kwijt, maar bevestigt wel dat het tweetal is verzocht het hotel te verlaten, omdat het zich niet aan de gedragsregels hield.

Toename

Hotelprostitutie komt vaker voor, ziet ook het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Samen met onder meer de Koninklijke Horeca Nederland gaat deze organisatie de strijd aan tegen illegale prostitutie in hotelkamers. Hoewel exacte cijfers ontbreken, ziet CCV-adviseur Rodney Haan een verschuiving van prostitutie naar plekken als hotels. ,,Dat heeft te maken met het feit dat sekswerkers het moeilijker wordt gemaakt om thuis te werken. Corporaties zeggen huurcontracten bijvoorbeeld vaak op wanneer ze denken dat er sprake is van prostitutie. Ook verdwijnt het ‘raamwerk’, waardoor sekswerkers moeten uitwijken.”

Directeur Dirk Beljaarts van de landelijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weet niet of er sprake is van een toename. ,,Je zou haast kunnen zeggen dat het van alledag is. Exacte cijfers hebben we echter niet.” Door zijn organisatie is wel een zogenaamde signalenkaart opgesteld, die hotelmedewerkers als leidraad kunnen gebruiken voor het herkennen van prostitutie.

Rare figuren

Hendrik Karabagias van de Zwolse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland merkt wél een toename van het aantal incidenten met ‘rare figuren’ in hotels in de stad. Zelf is hij eigenaar van het Hanze Hotel in de Zwolse binnenstad en weigert hij steeds vaker boekingen. ,,Dan gaat het in ons geval om mensen die erg afwijken van ons gastprofiel. Vaak wat jongere, rare figuren met Oostbloknamen. Laatst is er nog een meisje van 17 jaar tussendoor geglipt, ze was met twee jongens op de kamer. Het is zaak vooraf nog beter te checken.’’

De hoteleigenaar let op bepaalde signalen. ,,Bijvoorbeeld gasten die geen schoonmaker willen of heel lang op de kamer zijn. Eigenlijk wil je het al voor zijn, maar hoe? Voor grote hotels met tweehonderd kamers is het bijna ondoenlijk. En je kunt ook niet camera’s gaan ophangen in de kamers.’’ Zwolse hoteleigenaren hebben een mailsysteem waarmee ze elkaar waarschuwen voor ongure types.

Herkennen

Samen met KHN is het CCV een aantal jaar geleden gestart met het project Please disturb. ,,We attenderen hoteleigenaren erop hoe zij prostitutie kunnen herkennen’’, vertelt Haan van CCV. ,,Allereerst moet de housekeeping goed op de hoogte zijn. Grote stapels vieze handdoeken en een groot aantal condooms in de prullenbak? Dat zijn duidelijke signalen.” Ook in de lobby is het opletten geblazen, volgens Haan. ,,Personeel wordt daar getraind om de ogen en oren open te houden en goed te kijken wie er binnenkomt.”

Beveiliging

Sommige sekswerkers zien hotels juist als veilige plekken om hun werk te kunnen uitoefenen, weet Foxxy (haar werknaam), woordvoerder van Proud, belangenvereniging voor en door sekswerkers. ,,Prostituees vinden het soms juist een fijne manier van werken. Het is publiekelijk. Aan de andere kant: de beveiliging kun je beter niet raadplegen. Daar krijg je achteraf gezeik mee.”

Volgens de woordvoerder moeten de regels rond prostitutie worden versoepeld. ,,We weten dat het niet mag, maar waar moeten we anders naartoe? Er blijven steeds minder plekken over om ons beroep met vergunning uit te oefenen. En daarbij: als klanten iemand bestellen in een hotel, mag het wel.” Niet alleen hotels zijn volgens Foxxy in opkomst. ,,Ook Airbnb is hip, omdat je er langer kan verblijven zonder dat het opvalt.”

Bron: Destentor.nl