Vierhonderd prostituees bezocht het Prostitutie Controle Team (PCT) van de politie Oost-Nederland sinds 2016. Johan Stam, Korpsexpert Mensenhandel, Smokkel en Prostitutie, legt samen met zijn team van tien collega’s de bezoeken af.

Hoe maken jullie eigenlijk een afspraak met een sekswerker?

,,Op de enige manier waarop dit mogelijk is, namelijk door te reageren als klant op de advertentie, waarna een afspraak gemaakt wordt. Eenmaal binnen maak ik mij direct als agent bekend.”

En dan?

,,We controleren de identiteitsgegevens en een eventuele vergunning. Maar eigenlijk draait het om het opsporen van minderjarigheid, illegaliteit en dwang. Het gaat dus om alles wat je rondom die formaliteiten ziet. Is iemand onrustig? Wordt iemand meteen gebeld om te vragen wat er aan de hand is? Liggen er meerdere telefoons? Wij werken dan met een 0 + 0 + 0 = 1 principe. Dat betekent dat allerlei factoren toevallig zouden kunnen zijn, maar bij elkaar toch iets betekenen.”

Hoeveel van de vierhonderd mensen die jullie hebben bezocht konden jullie helpen?

,,Er zijn vier grote strafrechtelijke onderzoeken in Oost-Nederland begonnen naar aanleiding van onze bezoeken. Dat zijn onderzoeken naar het netwerk en de mensenhandelaren die soms schuilgaan achter de prostituees. Hoeveel sekswerkers eruit zijn gestapt naar aanleiding van onze bezoeken kan ik niet zeggen. Ik heb namelijk nog nooit meegemaakt dat een sekswerker die onder dwang werkt, me huilend in de armen viel, omdat ze zo blij is dat zij uit haar uitbuitingssituatie wordt gehaald.”

,,Zo werkt het helaas niet, daarin kunnen zorginstanties naar wie wij doorverwijzen meer betekenen. De essentie van de controle is signalen van mensenhandel te detecteren. Het helpt om de vrouwen die we aantreffen te omschrijven in ons systeem. Wie is het en hoe troffen we haar aan? Dat leggen we vast in het politie-systeem.”

,,Dit met de bedoeling om de persoon achter de anonieme advertentie uit de anonimiteit te halen. Als er dan meerdere signalen over deze situatie bij elkaar komen kan dit samen leiden tot een strafrechtelijk onderzoek mensenhandel.”

U verdiept zich al jaren in de seksindustrie in Oost-Nederland. Is er een trend waarneembaar?

,,Ja, we komen steeds vaker minderjarigen tegen. Voor ons zijn ze moeilijker te vinden, omdat de reguliere sekssites best een goede leeftijdsscreening doen. Via alternatieve programma’s zoals Telegram, Badoo of geheime Facebookgroepen worden minderjarigen aangeboden, maar in zo’n chat kom je vaak alleen op uitnodiging.”

Waarom zijn er steeds meer minderjarige prostituees?

,,Simpel: omdat er vraag naar is. Daarnaast merk ik bij de jeugd dat er soms weinig besef is over wat normaal is en wat niet. Daarom is de voorlichting over mensenhandel en uitbuiting onder jongeren zo belangrijk. Jongeren, maar ook volwassenen, weten vaak niet eens wat mensenhandel is.”

,,Ik kom jongens tegen die het normaal vinden om hun vriendin te vragen om iemand anders ook te pijpen. Of meisjes die zeggen dat ‘pijpen geen seks is’. In de groep jongeren van 10 tot 13 jaar heb je al meisjes die tegen prostitutie aanschuren.”

Als jullie als team alles mogen wensen, wat zouden jullie dan het liefst voor hulpmiddelen of wetgeving hebben om jullie werk nog beter te kunnen doen?

,,Mankracht is natuurlijk altijd een wens. Met tien mensen in heel Oost-Nederland kun je beperkt aan opsporing of onderzoek doen. Daarnaast: prostitutie blijft bestaan. Deze branche is er gewoon, en die blijft ook. Daarom ben ik persoonlijk voor zoveel mogelijk zichtbaarheid én een eenduidig beleid in heel Nederland. Dan is er ook controle mogelijk.”

,,Het aantal seksvergunningen is met 70 procent afgenomen de laatste tien jaar. Daarmee is prostitutie verdwenen naar plekken die minder goed controleerbaar zijn. Het zou mogelijk moeten zijn om als sekswerker je werk goed, legaal en zichtbaar uit te voeren, waarbij wij dan hard kunnen optreden tegen misstanden.”

Bron: Gelderlander.nl