De rechtbank in Almelo veroordeelt Herman W. (42) en Julia R. (49) uit Almelo tot gevangenisstraffen van ieder 36 maanden voor seksuele uitbuiting van twee Roemeense en een Poolse vrouw. Ook moeten zij duizenden euro’s schadevergoeding betalen. Het stel raakt bovendien zijn woning kwijt.

De 25-jarige dochter Diana van Julia R. wordt veroordeeld tot een celstraf van 24 weken waarvan 20 voorwaardelijk voor uitbuiting van één prostituee uit Roemenië. Vader Berend (72) van Herman W. uit Vriezenveen is vrijgesproken.

Hiermee komt een einde aan een mega-strafproces tegen een groep van acht mensen uit voornamelijk Twente die werden verdacht van mensenhandel. Hoofdverdachten Herman W. en Julia R. raken hun woning kwijt die ze kochten van de opbrengsten uit de mensenhandel.

Kwetsbaar

Volgens de rechtbank gaat het om zeer ernstige feiten waarbij mensen die in hun thuisland in abominabele economische omstandigheden naar Nederland werden gehaald om in de prostitutie te werken. De vrouwen waren helemaal afhankelijk van de verdachten die de kwetsbare vrouwen enkel gebruikten om er zelf beter van te worden. Ze moesten voor een hongerloontje werken.

De verdachte kregen 10 procent aftrek omdat de zaak te lang heeft geduurd.

Vier andere verdachten werden vrijgesproken. Rechter Bert Stoové zei dat de voortvluchtige Herman W. inmiddels vast zit. Hij moet nog jaren de cel in vanwege een drugsdelict in Duitsland. Julia R. mag hoger beroep in vrijheid afwachten.

Bron: Tubantia.nl