De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne laat de Rachman Supermarket in de Zwevegemsestraat voor vier maanden sluiten. Er zijn duidelijke indicaties van mensenhandel.

“Er zijn duidelijke indicaties van mensenhandel met het oog op economische uitbuiting”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). De vaststellingen dateren van maart dit jaar. “Het parket gaf positief advies om de zaak vier maanden te sluiten. Wat ik nu bevolen heb.”

Politie en parket vielen maandagmorgen binnen in de supermarkt in de Zwevegemsestraat. De klanten werden er niet meer binnen gelaten. Het gaat om herhaaldelijke en hardnekkige illegale tewerkstelling en mensenhandel, met onder meer mensen zonder papieren. In die vier maanden kan de eigenaar zich proberen in regel te stellen. Hij kreeg maandag nog de nodige tijd om bederfbare producten over te brengen naar een andere locatie.

In 2016 al veroordeeld

De controles op de Rahman Supermarket waren in het verleden veelvuldig omdat er weinig veranderde. De politie viel al in het voorjaar van 2010 binnen in de supermarkt. Het ging toen over een gebrekkige boekhouding. Veel verbetering kwam er niet. Volgens het parket pleegden de zaakvoerders jarenlang fiscale fraude. De btw werd niet aangegeven en er werd in het zwart aangekocht en verkocht. De beklaagden hebben nagelaten in een correcte boekhouding te voorzien. Het gerechtelijk onderzoek wees ook op het witwassen en misbruiken van vennootschapsgoederen. Er werd onder meer geld van de bvba overgemaakt op de privérekeningen van de beklaagden. Al dat speurwerk leidde in 2016 tot fikse boetes. De zaakvoerders kregen een celstraf en een boete van 180.000 euro. Daarnaast werd ruim 1,4 miljoen euro uit hun vermogen verbeurd verklaard.

Sinds 1993

Rahman Supermarket bestaat al sinds 1993, eerst in de Zwevegemsestraat 35, later in een decoratiezaak in de Zwevegemsestraat 48. Eind 1997 werd een nachtwinkel geopend naast de dagwinkel. Na een jaar werd die verplaatst naar de Zwevegemsestraat 33. In 2004 breidde de zaak uit. Vanaf toen kon je ook bij Rahman Wholesale terecht om verse groenten en fruit te kopen.

De zaakvoerder wilde niet reageren. Maar omwonenden kijken niet op van de feiten. Er was een komen en gaan van werknemers. De familie D. heeft in Kortrijk nog een zaak. Die gaat niet dicht.

Bron: Nieuwsblad.be