In tegenstelling tot wat prof. Magaly Rodríguez García van de KU Leuven, gespecialiseerd in prostitutie, woensdagavond beweerde in De Afspraak, is er in Antwerpen in de voorbije weken geen prostituee vermoord. “Ik heb me vergist”, zegt ze. “Mijn excuses voor de verwarring.”

In De Afspraak op Canvas werd woensdag aandacht besteed aan de situatie van de prostituees in Brussel. De aanleiding was de brutale moord op een Nigeriaanse sekswerkster in Sint-Joost-ten-Node en de daaropvolgende ‘staking’ van de Brusselse prostituees. De Afspraak liet Magaly Rodríguez García van de KU Leuven – professor Geschiedenis gespecialiseerd in prostitutie – aan het woord.

“Het is gruwelijk wat er gebeurd is maar wat opvalt is dat er pas reactie komt als sekswerkers staken”, zei Rodríguez García in De Afspraak. “Er is een paar weken geleden een andere prostituee vermoord, in Antwerpen was dat ook gebeurd. Dus dat is geen alleenstaand geval, het gebeurt dus niet alleen in Brussel maar er komt geen aandacht voor.”

Navraag bij het parket, het prostitutieteam van de lokale politie en de federale gerechtelijke politie leert dat bij de bevoegde diensten echter niemand weet heeft van een recente moord op een prostituee in Antwerpen.

“Het was een vergissing”, bevestigt professor Rodríguez García. “Ik wilde het hebben over de moord op een prostituee in Etterbeek.” De verwarring ontstond mogelijk door een gesprek dat Rodríguez García ’s middags had. “Toen refereerde een collega van een hulporganisatie naar een moord op een prostituee in Antwerpen maar die dateert van vorig jaar”, legt ze uit. “Het punt dat ik wilde maken is dat de moord op de Nigeriaanse prostituee (in Sint-Joost-ten-Node, red.) geen alleenstaand geval was. Mijn excuses voor de verwarring.”

Bron: Nieuwsblad.be