De tippelzone moet weg uit Nijmegen. Dat wil het college van burgemeester en wethouders althans. Burgemeester Hubert Bruls: ,,Aan straatprostitutie is niets romantisch. Er gaat een wereld van mensenhandel achter schuil.”

Het is voor het eerst dat burgemeester en wethouders zich zo nadrukkelijk uitspreken voor sluiting van de tippelzone.

Nijmegen kent al sinds 2007 een officiële tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat, waar uitsluitend prostituees mogen werken die een pasje van de gemeente hebben. Destijds werd aan 42 straatprostituees eenmalig een registratie verleend. Daarvan zijn er momenteel nog 14 aan het werk.

Toch kost de de tippelzone de gemeente jaarlijks nog steeds vier ton.

Vraagtekens

Een hoop geld voor een relatief kleine groep mensen, aldus B en W. En dat staat nog eens los van de morele dilemma’s die bij het openhouden van de tippelzone komen kijken, zegt burgemeester Bruls: ,,Moet je de belastingbetaler ieder jaar zoveel geld vragen om een tippelzone in stand te houden? Daar mag je best je vraagtekens bij zetten.”

Het college besloot daarom vorig jaar om onderzoeksbureau Beke de tippelzone in Nijmegen in kaart te laten brengen en diverse toekomstscenario’s te schetsen. Wat bleek: de overlast die straatprostitutie met zich meebrengt – de voornaamste reden om twaalf jaar geleden te beginnen met het project aan de Nieuwe Marktstraat – is anno 2019 te verwaarlozen.

,,Het is niet voor niets dat steeds meer steden hun tippelzones hebben gesloten”, constateert Bruls. ,,Straatprostitutie komt steeds minder voor, het verplaatst zich vaker naar hotels en woningen. Een afspraak met een prostituee is zo via de mobiele telefoon gemaakt, daarvoor hoef je de straat niet meer op.”

Achter de gordijntjes

Als het argument van overlast wegvalt, blijft de gezondheid en veiligheid van de nog tippelende dames over, vult wethouder Grete Visser (D66) aan. ,,En zelfs een gelegaliseerde tippelzone brengt veiligheid- en gezondheidsrisico’s met zich mee. Want wat gebeurt er allemaal precies in die afwerkloodsen, achter de gordijntjes? Zelfs met een toezichthouder is dat lastig in kaart te brengen. Het is een schijnveiligheid.”

Daarom is het beter om geld te investeren in de hulp die de tippelaars nodig hebben om bijvoorbeeld te kiezen voor een ander leven, vindt Visser. ,,Want het is duidelijk dat het om een kwetsbare doelgroep gaat. Op dit moment hebben we op de tippelzone al een zogenaamde huiskamer, waar straatprostituees terecht kunnen voor zorgvragen. Zoiets kan ook prima ook een andere locatie, zónder tippelzone.” Wanneer de tippelzone zou moeten verdwijnen, weet Visser nog niet: ,,Dat hangt onder meer af van de alternatieven die voorhanden zijn voor de straatprostituees.”

‘Onveilig en ongezond’

De kwestie kwam begin dit jaar ook al aan bod in de Nijmeegse gemeenteraad. Toen bleek dat alle Nijmeegse partijen – behalve de SP – juist voorstander zijn van het openhouden van de tippelzone.

Nog vóór de zomer willen burgemeester en wethouders opnieuw van gedachte wisselen met de gemeenteraad over de tippelzone, zegt wethouder Visser. Zij erkent dat de uitkomst daarvan nog geen uitgemaakte zaak is: ,,Ik hoop dat de partijen openstaan voor onze argumenten en beseffen dat het in stand houden van de huidige situatie onveilig én ongezond is.”

Bron: Gelderlander.nl